Büyük İkilem:Psikolojik Danışmanlık almak ya da almamak?
2016-03-06 02:11:54
Sosyal bilimlerin gündelik hayatımızla bütünleşmesiyle insanlar psikolojiye ve psikolojik yaklaşımlara karşı ilgi duymaya başladı. Bu ilgi, insanların zor dönemlerinde profesyonel danışmanlık taleplerini arttırsa da, halen zihinlerinde “ Psikolojik Danışmanlık tüm psikolojik problemler üzerinde etkili midir? ”, “ Bende işe yarar mı?” gibi bir ikilem yaşamalarına yol açmaktadır.
Bu ikileme düşmeden önce “ psikolojik danışmanlık” derken neyi kastettiğimizi ve kendisinin gerçek manasını kavramamız gerekmektedir. Psikolojik Danışmanlık, ruh sağlığı profesyoneli tarafından uygulanan ve danışan için güvenli bir ortam yaratılması amacıyla belirli etik kurallar çerçevesinde yürütülen bir tür konuşma terapisidir.
Psikolojik Danışman’ın yardımıyla sağlıksız olan bilişsel, duygusal ve davranışsal kalıplar ele alınır. Danışmanlık gerektiren sağlıksız kalıplar; herhangi bir maddeye karşı bağımlılık veya herhangi bir konuyla ilgili gerçek dışı düşünceler olabileceği gibi yalnızca endişeli hissetmek veya insanın kendisiyle ilgili negatif düşünceler içinde olması gibi de olabilir. Görüldüğü gibi danışmanlık seansları, bazıları günlük hayatta daha yaygın görülen ve görece daha normal durumlarla birlikte çok çeşitli ve farklı problemler için kullanılabilir. O yüzdendir ki, toplumdaki genel kanının aksine her danışmanlık alan kişi “deli” değildir.
Hepimizin kendimizi daha durgun ve duygusal olarak değişik hissettiği, başkalarından yardım istediği bazı günleri olmuştur. İçinde bulunduğumuz durum, geçmişte yaşadığımız travmatik bir olay ya da gelecekle ilgili yoğun kaygılarımız bu hissin sebeplerinden olabilir. Sadece bu durumun uzun bir süre devam etmesi bile sağlıklı bir insan için bu hissin zamanla problematik bir hale dönüşmesine yeter. Bu hususta, hayatımızdaki zorluklarla baş etmek için bir ruh sağlığı profesyonelinden yardım almaktan daha iyi bir yol görülmemektedir.
Bir çok danışan için teröpatik ilişkinin nasıl işlediğine bakacak olursak, şüphesiz ki danışmanlık aldığınız süre boyunca kendinizi ifade etmenize ve yaşadığınız zor olayları anlamlandırmanıza olanak sağlanır, böylece varolan problemin çözümü adına bir yol bulunmuş olur.
Profesyonel yardım almanın birkaç yararına değinecek olursak; o anki durumunuzun dışında, tarafsız biriyle iletişim halinde bulunmak size farklı bir bakış açısı sunabilir, özellikle bu kişi dinleme becerisi üzerine eğitimli bir profesyonel ise sizi zorlayan düşünce ve hislerin üstesinden gelebilmeniz için size fazlasıyla yardımcı olabilir. Kaygılarınızı paylaşmak yaşadığınız problemlere karşı yalnızlığınızı azaltır . Benliğinizle ilgili daha iyi bir algıya sahip olur ve neye ihtiyacınız olduğuyla, ne istediğiniz arasında daha net bir bağlantı kurabilirsiniz. Danışmanlık ilişkisinin güvenli ortamında etrafınızla daha açık ve dürüst iletişim kurma adına pratik yapabilir, iletişim kurma becerinizi ve çevrenizle ilişkilerinizi güçlendirebilirsiniz.1
1.How do I know if I need counselling? (2016). Retrieved from http://www.counselling-directory.org.uk/counsellor-articles/how-do-i-know-if-i-need-counselling
Kategoriler
© Tüm Hakları Saklıdır 2015 Psikolondon Web Tasarımı : Alivre